Les Comunitats de Propietaris i les Juntes virtuals
El Codi Civil Català ja va introduir al juny de 2015 al Llibre Cinquè articles 553-21 i 553-22 la possibilitat de convocar reunions de juntes de propietaris mitjançant correu electrònic i també preveia que aquestes es poguessin realitzar mitjançant videoconferència. Va ser una forma d’anticipar-se l’evolució de les noves tecnologies com un element que ajudés a transformar diferents àmbits socials i econòmics.
L’aparició de la pandèmia de l’Covid-19 ha accelerat de forma brusca aquest fenomen que segurament hagués trigat més temps a implementar-se i ha obligat a tots els operadors del sector de l‘Administració de Comunitats a aplicar sistemes d’informació, votació i acords que dins de la legalitat vigent facilitin la gestió de les necessitats de les comunitats de propietaris, que com ja sabem cada dia són més grans.
La pregunta que ens fem és si aquest sistema ha vingut per quedar-se definitivament o bé, un cop superada la crisi sanitària, tornarem a les reunions de veïns convencionals amb les seves característiques peculiars pel que fa a la relació entre els propietaris i l’administració.
La nostra opinió és que a partir d’ara conviuran diverses modalitats per a la celebració de les assemblees comunitàries, la convencional en espais físics habilitats amb contacte personal, la comunicació i votació mitjançant el correu electrònic a cada copropietari, la utilització d’altres mitjans com el WhatsApp, aplicacions específiques i també mitjançant la celebració de Juntes, votació i acords a través de la videoconferència.
La nostra empresa Comunitària Administració i Serveis SL amb la col·laboració dels diferents càrrecs comunitaris ja ha celebrat diverses assemblees utilitzant aquests nous sistemes amb gran acceptació per part dels participants per la seva immediatesa, comoditat i seguretat desplegant tots els efectes jurídics exigits.